Μήπως δε μπορείτε να αντισταθείτε στη σοκολάτα;

Αν ανησυχείτε για τη σιλουέτα σας τότε επιλέξτε σοκολάτα υγείας και μη νιώθετε τύψεις!

Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Συστατικά Μαύρης σοκολάτας (ανά 100 g):

  • Θερμίδες (kcal) 479
  • Πρωτεΐνη (γρ.) 4,2
  • Λιπαρά (γρ.) 30
  • Υδατάνθρακες (γρ.) 63
  • Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,9
  • Ασβέστιο (mg) 32
  • Σίδηρος (mg) 3,13
  • Μαγνήσιο (mg) 115
  • Φώσφορος (mg) 132
  • Κάλιο (mg) 365
  • Νάτριο (mg) 11
  • Ψευδάργυρος (mg) 1,62
  • Χαλκός (mg) 0,7
  • Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_RE 2
  • Βιταμίνη Ε (mg) mg_ATE 1,19
  • Χοληστερίνη (mg) 0,00
  • Καφεΐνη (mg) 62
  • Θεοβρωμίνη (mg) 486

Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να μειώσει σε τεράστια ποσοστά τις πιθανότητες εμφράγματος, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης.

Η μελέτη αυτή, που έγινε σε 2.013 Αυστραλούς και τα αποτελέσματα της δημοσιεύονται στο British Medical Journal, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη  στην πρόληψη του εμφράγματος από την κατανάλωση μαύρης σοκολάταςμε μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή σε ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Η καθημερινή κατανάλωση, για μια περίοδο δέκα ετών, 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας η οποία έχει τουλάχιστον 70% κακάο, επέτρεψε την αποτροπή 70 θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και 15 μη θανατηφόρων σε 10.000 ανθρώπους!

Η Έλα Ζόμερ, επικεφαλής της εν λόγω μελέτης αναφέρει οτι "Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική ή ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο".

Μερικά ακόμη οφέλη της μαύρης σοκολάτας:

Είναι αντιγηραντική: Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που καταστέλλουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους, είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις, είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους.

Είναι αντικαρκινική: Το Πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσε μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασε τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε στο ότι η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει αντιβηχική δράση: Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης στον βήχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που θεωρείται καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες.

Χαρίζει μακροζωία: Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Δεν προκαλεί εθισμό: Έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα δε δημιουργεί εθισμό ως προς την κατανάλωσή της.

Ωφελεί τους διαβητικούς: Έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Hull, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για το διαβήτη "Diabetic Medicine", διαπίστωσε ότι το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης έπεσε σε ένα μικρό αριθμό διαβητικών, στους οποίους είχαν δοθεί μπάρες μαύρης σοκολάτας επί 16 εβδομάδες, ενώ η "καλή" χοληστερόλη τους παράλληλα αυξήθηκε.

Μειώνει την πίεση: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων ενώ παράλληλα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων.

Το ξέρετε πως...

  • Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
  • Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg. 
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Από το 16ο ως τον 20ο αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού.

Το μυστικό της σοκολάτας το οποίο επιδρά στην αρτηριακή πίεση είναι μια φλαβονόλη , η οποία  βρίσκεται στο κακάο και λέγεται επικατεχίνη.

Έχει διαπιστωθεί ότι η επικατεχίνη χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης δεν χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να φανούν  τα αποτελέσματα της καθώς ακόμη και μικρές δόσεις επικατεχίνης μπορούν να προστατέψουν την καρδιά. Θεωρείτε πως είναι τόσο ισχυρή που θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως βιταμίνη.

Μελέτη παρατηρώντας τη φυλή Κούνα  στον Παναμά διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη φυλή έχει  κάτω από 10% πιθανότητες να  εμφανίσει προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, καρκίνο και καρδιακή ανεπάρκεια. Τι κάνει τη φυλή Κούνα διαφορετική; Πίνουν τα μέρη του κακάο, έως 40 φλιτζάνια την εβδομάδα.

Ωστόσο  δεν μπορείτε να φάτε όλα τα είδη σοκολάτας,  θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τρώτε το σωστό είδος σοκολάτας.

Στις κοινές σοκολάτες αφαιρούνται οι φλαβονόλες και κατ’ επέκταση η επικατεχίνη επειδή έχει πικρή γεύση. Γι 'αυτό τον λόγο θεωρείται η  μαύρη σοκολάτα πως είναι η καλύτερη, επειδή έχει το υψηλότερο ποσοστό κακάο, και κατά συνέπεια μεγαλύτερο ποσοστό επικατεχίνης.

Τέλος ο άλλος λόγος είναι πως οι σοκολάτες γάλακτος δεν έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες, καθώς  βρέθηκε ότι το γάλα που βρίσκεται στη σοκολάτα παρεμβαίνει στα οφέλη που δημιουργούνται για την καρδιά. Επίσης οι κοινές σοκολάτες παρατηρούμε πως έχουν πολλή ζάχαρη, ή ακόμα και  σιρόπι φρουκτόζης καθώς και λανθασμένους τύπους ελαίων οι οποίοι είναι ανθυγιεινοί για τον οργανισμό.

Πηγή:
runnermagazine.gr
cosmo.gr
mylady.gr