Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποτρίχωση και τα καινούρια μέσα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της. Οι διαφημίσεις είναι συνήθως η κύρια πηγή πληροφόρησης για αυτό το θέμα καθώς και οι αόριστες συμβουλές από το φιλικό μας περιβάλλον που πιθανόν να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Πολλές φορές λοιπόν μπορεί να μην έχουμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα της τριχοφυΐας και τις διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης ώστε να καταλήξουμε σε εκείνη που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για εμάς. Οι περιοχές του σώματος με ανεπιθύμητη τριχοφυΐα εξακολουθούν να είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών αλλά και μεγάλη μερίδα των αντρών.

Σήμερα με την πρόοδο της κοσμητολογίας και της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων τριχών από την επιδερμίδα γίνεται είτε με προσωρινή αποτρίχωση( αφαίρεση του στελέχους ή και της ρίζας της τρίχας) είτε με μόνιμη αποτρίχωση (αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων) και αυτό επιλέγεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, την περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί, τον τύπο της τρίχας, την ευαισθησία της επιδερμίδας, το πόσο θέλουμε να διαρκέσουν τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης, την ηλικία και την οικονομική δυνατότητα του κάθε ατόμου.

Που οφείλεται η υπερβολική τριχοφυΐα;

Τα συνήθη αίτια που προκαλούν την υπερβολική τριχοφυΐα είναι:

α) κληρονομική προδιάθεση
β) χρήση ορισμένων φαρμάκων
γ) ορμονικές διαταραχές
δ) κακή αντιμετώπιση της απλής τριχοφυΐας
ε) υπερβολικό stress

Η αυξημένη τριχοφυΐα ορίζεται ως εξής:

Υπερτρίχωση είναι η αυξημένη ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από τα ανδρογόνα.

Δασυτριχισμός είναι η ανάπτυξη των τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος παθολογικές για τις γυναίκες, που επηρεάζονται λίγο ή πολύ από τα ανδρογόνα ή από ορμονικές διαταραχές, όπως το άνω χείλος, οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.

Τρόποι αποτρίχωσης

1. Ο μηχανικός τρόπος αποτρίχωσης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
 
α) το κόψιμο της τρίχας (ξύρισμα, αποτριχωτικές συσκευές, ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές) με μειονέκτημα την ταχεία επανεμφάνιση. Ιδανικές περιοχές είναι τα πόδια. Είναι γρήγορο και εύκολο αλλά αγριεύει τις τρίχες και μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς.

β) το ξερίζωμα της τρίχας ( χαλάουα, θερμό κερί, κρύο κερί, ειδικό μέλι, τσιμπιδάκι, κλώστη έχει διάρκεια 3-5 εβδομάδες. Ιδανικές περιοχές είναι τα πόδια, μπικίνι και γενικά όλο το σώμα. Αφαιρεί εύκολα την έντονη τριχοφυΐα. Θέλει προσοχή, επιδεξιότητα και ειδική επαγγελματική εκπαίδευση για να μην κοπούν οι τρίχες ή να προκαλέσει τραυματισμούς, χαλάρωση και ξηροδερμία.

2. Αποτριχωτικές κρέμες ή σπρέι και γενικά προϊόντα που διαλύουν την τρίχα. Έχει διάρκεια λίγες ημέρες. Αγριεύουν τις τρίχες και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα από την τοξική ουσία που περιέχουν. Μακροχρόνια, μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των ιστών (ρυτίδες, πανάδες, δυσχρωμίες).
 
3. Βιολογική ή ενζυμική αποτρίχωση: εφαρμόζεται μηχανικός τρόπος αποτρίχωσης ( αποτρίχωση με κερί) και εν συνεχεία μέσω ιονισμού και με ειδική συσκευή τοποθετούμε πιστοποιημένα προϊόντα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Τα προϊόντα αυτά έχουν πρωτεολυτική δράση δηλαδή αποδομούν τις πρωτεΐνες των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας, εκφυλίζουν το θύλακα και πετυχαίνουν αργή επανέκφυση της τρίχας.
 
4. Ριζική αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση: μια πολύ λεπτή βελόνα η οποία είναι αποστειρωμένη, σφραγισμένη και μιας χρήσεως, εισάγεται απαλά σε υποδοχή του δέρματος και σε όλο το μήκος του θύλακα μέχρι τη θηλή, χωρίς να τρυπήσει το δέρμα γιατί η διάμετρος της είναι μικρότερη από τη διάμετρο του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και γι’ αυτό δεν πονάει καθόλου και ο χειρισμός είναι αναίμακτος. Ο μικρός πόνος που αισθάνεται ο θεραπευμένος είναι από τη διοχέτευση ενός σύντομου και ασθενούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά μήκος της τρίχας. Με τα νέου τύπου μηχανήματα έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη παλμοσειρά ρεύματος προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί να παρατηρηθεί κάποιος ερεθισμός του δέρματος που θα διαρκέσει από μια ώρα μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα. Αν είναι απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί make up.

Με τη σωστή επαγγελματική και προσεκτική εφαρμογή δεν μένουν ποτέ σημάδια από τη ριζική αποτρίχωση με βελόνα και δεν έχετε να φοβηθείτε για καμία παρενέργεια στο δέρμα σας, ούτε για την εποχή που την εφαρμόζετε, αλλά ούτε και αργότερα και ο πόνος δεν είναι μεγάλος όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερικοί. Δοκιμάστε μερικές τρίχες και μετά αποφασίστε. Είναι η μόνη μέθοδος μέχρι στιγμής που δίνει 100% αποτέλεσμα οριστικής αποτρίχωσης.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της ριζικής αποτρίχωσης με βελόνα είναι ότι η αισθητικός διαλέγει να αποδυναμώσει μόνο τις τρίχες εκείνες τις οποίες ο ενδιαφερόμενος επιλέγει και όχι όπως τα άλλα μέσα που εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή και ενεργούν σε δέρμα, σε τρίχες και σε χνούδι χωρίς την ευχέρεια της επιλογής. Είναι η ιδανική μέθοδος για ξανθές και άσπρες τρίχες.

 

5. Φωτοαποτριχωση, αποτρίχωση με IPL, είναι από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποτρίχωσης και βασίζεται στην επιλεκτική απορρόφηση της φωτεινής δέσμης επιλεγμένου μήκους κύματος, από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα με σκοπό την καταστροφή της δομής της τρίχας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μέθοδο αυτή είναι η ύπαρξη μελανίνης στις τρίχες. Είναι ανώδυνη μέθοδος ιδίως όταν η συσκευή συνδυάζει συστήματα ψύξης της κεφαλής. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη συνεδρία και είναι καλύτερα σε περιοχές λιγότερο ορμονοεξαρτόμενες, σε άτομα που συνδυάζουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκούρα τριχοφυΐα και όταν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας. Είναι ιδανική για πρόσωπο, λαιμό, πόδια, μπικίνι, χέρια, κοιλιά, στήθος, πλάτη, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Σ’ αυτές τις περιοχές έχει παρατηρηθεί ότι μετά από 6-12 συνεδρίες σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου υπάρχει μείωση της τριχοφυΐας σε ποσοστό 70-90%. Η φωτοαποτριχωση δεν ενδείκνυται σε ξανθές και άσπρες τρίχες γιατί στερούνται μελανίνης.
 
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της θεραπείας εξαρτάται από την επιλογή της μεθόδου ή των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν αφού λάβουμε υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της τρίχας και του δέρματος και φυσικά από τις γνώσεις, τη δεξιοτεχνία και την ικανότητα της αισθητικού.