…Και χωρίς να στερηθείς τις γιορτινές λιχουδιές! Οι περισσότερες από εμάς την περίοδο των γιορτών ξέρουμε ότι μετά το πέρας τους η «πρώτη επαφή» με τη ζυγαριά θα είναι μια δύσκολη υπόθεση που πιθανότατα να καταλήξει σε τύψεις για τις ατασθαλίες που κάναμε.

Κι όμως μπορείς να αποφύγεις όλο αυτό το δράμα, αρκεί οι γιορτές να σε βρουν «διαβασμένη» ως προς τα SOS και τις διατροφικές παγίδες που θα αντιμετωπίσεις μέσα στις γιορτές, ώστε μετά το πέρας τους όχι μόνο να έχεις διατηρήσει το βάρος σου, αλλά να έχεις απολαύσει και τις αγαπημένες σου χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με έξτρα θερμίδες.

*SOS no.1:  Αρχικά καλό θα ήταν να γνωρίζεις το βάρος σου πριν τις γιορτές. Ζυγίσου το πρωί μετά την τουαλέτα και χωρίς ρούχα για να ξέρεις με μεγαλύτερη σαφήνεια.

*SOS no.2:  Απόλαυσε το φαγητό και το ποτό, αλλά με μέτρο. Να θυμάσαι πως ναι μεν 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα δεν κάνουν κακό στο μεταβολισμό σου, αλλά τα κοκτέιλ, οι αφρώδη σαμπανιζέ οίνοι και τα γιορτινά γλυκά, σίγουρα θα τον επηρεάσουν (και όχι προς όφελός σου).

*SOS no.3:  Άρχισε κάθε γεύμα σου με μια γενναία ποσότητας σαλατικών και λαχανικών πριν περάσεις στο κυρίως γεύμα. Θα χορτάσεις και θα μειώσεις την κατανάλωση λιπαρών εδεσμάτων. Βάλε πολλά λαχανικά μαζί με μία κανονική μερίδα κρέατος και άσε κατά μέρος τις πίτες ή τις σαλάτες με μαγιονέζα.

*SOS no.4: Αν κάνεις τραπέζι φρόντισε να δώσεις από τα φαγητά που περίσσεψαν στους καλεσμένους σου. Και εκείνοι θα το εκτιμήσουν και εσύ θα αποφύγεις να πέσεις με τα μούτρα τις επόμενες μέρες. Αν και πάλι σου περισσέψει φαγητό,  χώρισέ το σε μερίδες και αποθήκευσέ το στην κατάψυξη.

*SOS no. 5: Να θυμάσαι να πίνεις πολύ νερό. Αν δεν είσαι φαν τότε το φασκόμηλο, το χαμομήλι, χυμούς, κρόκο Κοζάνης, το τίλιο  και το πράσινο τσάι με λεμόνι θα γίνουν οι καλύτεροι σύντροφοί σου. Ειδικά το πράσινο τσάι  θα κρατήσει τον μεταβολισμό σου ενεργό και θα βοηθήσει στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού σου μετά τα γιορτινά «τσιμπούσια».

*SOS no.6: Φάε ένα ελαφρύ σνακ 60-90 λεπτά  πριν από έξοδο κάθε δείπνο ή γεύμα στο οποίο είσαι προσκαλεσμένη. Έτσι θα μειώσεις την πείνα σου θα είσαι σε θέση να ελέγχεις καλύτερα τι θα φας. Μια καλή ιδέα είναι ένα μήλο με τυρί, κράκερς ολικής άλεσης και μια χούφτα καρύδια.

Παγίδα Νο.1: Μην πας σε κανένα πάρτι/γιορτή/ έξοδο για φαγητό πεινασμένη, με το σκεπτικό να φας εκεί όσο τραβάει η όρεξή σου κι αυτό γιατί μες στην πείνα σου θα καταλήξεις να τρως ό, τι πιο παχυντικό βρεθεί μπροστά σου, ειδικά όσο περιμένεις το κυρίως πιάτο να σερβιριστεί.

Παγίδα Νο. 2: Μην φοβάσαι και μην αποφεύγεις τα βραδινά τραπέζια. Απλά φρόντισε να εξισορροπήσεις τις θερμίδες που θα καταναλώσεις με ένα κανονικό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

Παγίδα Νο. 3: Προτίμησε τα μελομακάρονα αντί για τους κουραμπιέδες. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα απόλυτα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όμως μπορείς να κάνεις την εξυπνότερη επιλογή μεταξύ των δυο. Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή, καθώς παρασκευάζονται με  ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, και μέλι αντί για ζάχαρη. Περιέχουν την μισή ποσότητα λίπους από τους κουραμπιέδες και συνήθως γαρνίρονται με άψητα καρύδια, που διατηρούν αναλλοίωτα τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά τους, που προστατεύουν την καρδιά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.  Ένα μέτριο μελομακάρονο μας αποδίδει περίπου 180 θερμίδες και μόλις 8,5 γρ λίπους, σε αντίθεση με τον κουραμπιέ ο οποίος ανά μερίδα περιέχει περίπου 300 θερμίδες και αντίστοιχα 18 γρ λίπους.

Παγίδα Νο.4: Πες ναι στη γαλοπούλα, αλλά προσοχή στη γέμιση! Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό χριστουγεννιατικό πιάτο και είναι μια πολύ καλή επιλογή – χωρίς την πέτσα προφανώς- αφού δεν περιέχει πολλές θερμίδες (100 γρ. φιλέτο γαλοπούλας= 9.2 9,2 γρ. κορεσμένου λίπους, 1,3 γρ. πολυακόρεστου λίπους και 101 γρ. χοληστερόλης). Όσο αφορά τώρα στη γέμιση, πόνταρε στο μαύρο, αντί για το λευκό ρύζι, το ελαιόλαδο, κουκουνάρι, σταφίδες, ρόδι και κάστανα και ξηρούς καρπούς.

Παγίδα Νο. 5: Μην τρως αφηρημένα, μην παραγεμίζεις το πιάτο σου, και θυμήσου να τρως αργά. Έχε συναίσθηση της ποσότητας που τρως για να μην καταλήξεις να φας  διπλάσιες ποσότητες και υπολόγισε πως πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά για να καταλάβεις ότι έχεις χορτάσει, οπότε μάσα καλά το φαγητό σου και απόλαυσε την κάθε μπουκιά.

Πηγή: joytv.gr